Tuesday, 2 August 2016

CORETAN FATC


[ Manusia dan Pencipta ]

Sifat manusia sentiasa meminta kepada yang lain.Ada yang meminta dalam bentuk wang mahupun kebendaan.Si peminta biasanya akan menjaga penampilan,jaga tutur kata,indahkan bahasa semasa meminta.

Si pemberi ni pula banyak ragamnya.Ada yang baik (beri dengan penuh ikhlas),ada juga yang sinis (beri dengan penuh hipokrit),dan tak kurang juga dengan marah(si peminta kena ludah dan sebagainya).Itulah senario meminta dengan manusia.

Namun manusia kadang-kadang lupa dengan PENCIPTA yang MAHA KAYA.

Allah swt sebenarnya "menunggu-nunggu" hamba-hambanya berdoa kepadaNYA untuk memakbulkan segala permintaan.Sifat manusia itu marah bila ada yang asyik meminta.Tapi berbeza dengan ALLAH swt,kerna DIA memang galakkan hambaNYA meminta dan terus mengemis kepadaNYA.Bahkan Allah marah pula jika kita tidak meminta.

Allah swt mahu sahaja memberi nikmat dan rezeki kepada hambaNYA.Tinggal saja lagi si manusia dekatkan diri kepada Allah swt sahaja.

Selain itu,antara amalan tambahan yang boleh dibuat :
1-Solat Sunat 2 rakaat sebelum subuh
2-Solat Sunat Dhuha
3-Sedekah
4-Istighfar
5-Istiqamah berdoa

Tuanpuan,tidak perlu tebal muka dah untuk meminta dengan manusia.Anda cuma perlu banyakkan berdoa meminta dengan Pencipta kerna inilah RAHSIA JUTAWAN sebenarnya.

SHARE JIKA BERMANFAAT.

No comments:

Post a Comment